Dry-needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij de therapeut zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat als gevolg van een verhoogde spanning in spieren. De behandelend fysiotherapeut zal door een gesprek en onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht op zogenoemde triggerpoints.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijnklachten op afstand veroorzaakt. Door middel van een speciale techniek worden deze triggerpoints in uw spieren aangeprikt met een naaldje. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste punt in de spier aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna raakt de spier snel en langdurig ontspannen en kunt u gemakkelijker bewegen.
Vaak voelen de spieren na de behandeling vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen. Na het aanprikken van de spieren krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Lokale pijn of stijfheid in een spier
  • Uitstralende pijn
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijn ontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Heeft u naar nog vragen over de dry-needling behandeling of wilt een afspraak maken? De fysiotherapeuten: Joël Abraham, Jolanda Marinissen en Aysel Palavan staan voor u klaar.